BASIN AÇIKLAMASI

18 Ocak 2024 günü TET ajanda platformu üzerinden yapılan, “öğretmenler ve gereksinimleri” konulu canlı yayında katılımcıların vakfımıza yönelttikleri sorular neticesinde, aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunlu olmuştur.

Öğretmenler Vakfı; öğretmenlik mesleğini çekici hale getirmek, mesleğe ilgiyi arttırmak, öğretmenler arası yardım ve dayanışmayı sağlamak amacıyla 1965 yılında, cemaat vakıflarından farklı olarak, medeni kanunla kurulan bir vakıftır.

Bu amaca uygun olarak;

Öğretmenlik mesleğini seçenler başta olmak üzere üniversite öğrencilerine burs vermek,

Sınıf ve branş öğretmenlerinin ana dili daha akıcı kullanmalarını sağlayacak atölye çalışmaları ile genel eğitim seviyelerini yükseltecek mesleki seminerler tertip etmek,

Maddi durumu yeterli olmayan emekli öğretmenlere sosyal yardım sağlamak,

Sağlık sorunları olan emekli öğretmenlere maddi ve manevi destek olmak,

İlköğretim ders kitapları, sözlük ve çocuk dergisi (Jbid) yayınlamak ve ücretsiz dağıtımını yapmak,

Ermeni edebiyatıyla ilgili yayınlar hazırlamak, temel faaliyetlerdir.

Canlı yayın esnasında vakfımıza yöneltilen iki soruya gelince;

1) Ermenice Dil Atölyesi;

Vakfımızdan burs alan ve fakültelerin öğretmenlik bölümünü tercih etmiş üniversite öğrencileriyle, öğretmenlik mesleğini aktif olarak yapan ve ana dili daha akıcı kullanıp, dilbilgisini geliştirmek isteyen öğretmenlere açık bir faaliyettir.

Ermenice dilbilgisi, Ermeni edebiyatı, konuşma pratiği, Ermenice ders metotları, farklı branşlarda başarılı olmuş cemaat üyeleriyle meslekleri ve hayata dair söyleşiler, atölye çalışma konularından sadece birkaçıdır. Ayrıca, profesyonel eğitmenler aracılığıyla, eğitimde oyunlaştırma, kodlama, eğitimde iyi örnekler vb. konularda seminerler düzenlenmiştir.

Dil atölyesi çalışmalarının yapılmadığı yönündeki eleştirilere katılmak mümkün değildir zira, pandemi döneminde dahi zoom üzerinden aksatılmadan devam etmiştir. Yeni eğitim metotları geliştirmek amacıyla verilen bir buçuk yıllık aranın ardından, çalışmalar tekrardan başlayacaktır.

Bu tür çalışmalarda verilen eğitimin kalitesi, eğitimcinin bilgi birikimi önemli olduğu kadar, katılımcının eksiğini kapatma isteği, öğrenme arzusu ve katılımda devamlılık, çalışmanın başarılı olmasına etki eden önemli faktörlerdir.

Aktivitemizi gerçekleştirirken uygulamada (yer-zaman), içerik belirlemede, bilgilendirme yöntemi vb. konularında eleştirel yönlerimiz olabilir, bu da çok doğaldır. Ancak, yapıcı eleştirilere her zaman açık olduğumuzu belirtmemize karşın, bugüne kadar hiçbir eğitim kurumunun yazılı veya sözlü geri bildirimde bulunmamasını anlamlandırmak da mümkün olmamıştır.

2) Öğretmen Maaşlarının Belirlenmesinde Aktif Rol Almak;

Katılımcılar, kilise din görevlilerinin maaş ve sosyal haklarının patrikhane tarafından belirlendiği ve tüm vakıf başkanlarının bunu uyguladığı görüşünden yola çıkarak, benzeri uygulamanın öğretmenler vakfı aracılığıyla da yapılması gerektiğini dile getirmişler, hatta bu konuda vakıflar birliğiyle de iş birliği yapılmasını önermişlerdir.

Vakfın kuruluş amaçlarını açıklayan maddeler arasında “Öğretmen maaşlarının günün sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarına göre ayarlanmasında maddi ve manevi gayret sarf eder ve gerektiğinde yardımlarda bulunur” cümlesi yer almasına karşın, bunun fiili uygulaması bugüne kadar mümkün olmamış, dolayısıyla öğretmen maaşlarının belirlenmesinde etkin rol oynanmamıştır. Zira, okulu olan vakıf yöneticileri hiçbir zaman bu maddenin uygulanması için gerekli zemini hazırlamamış, bu durumu iç işlerine karışma olarak algılamışlardır.

Öğretmen maaşlarının belirlenmesinde aktif bir rolümüz bulunmamakla birlikte, sağlık veya maddi sorunları olan emekli öğretmenlerimize her türlü desteği verdiğimizi de açıkça ifade etmek isteriz.

Cemaat okullarımızda görevli tüm öğretmenlerin vakfımızdan beklentileri ve kendilerini ilgilendiren konularda aktif rol almasını istemeleri, son derece doğaldır. Ancak, vakıflar birliği (ERVAP) bünyesinde oluşturulan eğitim komisyonunda öğretmenler vakfından bir temsilcinin dahi bulunmaması, ironik bir durumdur.

Okulların fiziki durumu ve mali yapıları haricinde eğitim konusunda tüm vakıf yöneticileri ve okul idarecileriyle her zaman iş birliğine hazır olduğumuzu, basın aracılığıyla bir kez daha duyurmayı görev bilmekteyiz.

T.E.A.O. Öğretmenleri Yardımlaşma Vakfı
Yönetim Kurulu

Հինգշաբթի, Փետրուար 1, 2024