ՊԷՅՔՈԶԻ Ս. ՆԻԿՈՂԱՅՈՍ ԵԿԵՂԵՑՒՈՅ ԹԱՂԱՅԻՆ ԽՈՐՀՈՒՐԴԻՆ ԿՈՂՄԷ ԱՄՓՈՓ ՏԵՂԵԿԱԳԻՐ ՄԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՈՒԵՑԱՒ VADİP-Ի ԵՐԷԿՈՒԱՆ ԺՈՂՈՎԻՆ ԸՆԹԱՑՔԻՆ

VADİP-ի երէկուան ժողովին ընթացքին ամփոփ տեղեկագիր մը ներկայացուեցաւ Պէյքոզի Ս. Նիկողայոս եկեղեցւոյ թաղային խորհուրդին անունով։ Տեղեկագիրը ընթերցեց թաղային խորհուրդի անդամներէն Արէտ Չիչէքէքէր։ Ներկայ էր նաեւ ատենապետ Վարուժան Մաղաքեան։ Ինչպէս ծանօթ է, շուրջ տարիէ մը ի վեր Պէյքոզի թաղային խորհուրդը կը տնօրինէ՝ թաղի երբեմնի գերեզմանատան ապասեփականացեալ հատուածներէն ապահովուած հատուցման հսկայական գումարը։ Այդ գումարներու արժեւորման համար թաղային խորհուրդը պաշտօնի կոչած է նաեւ մասնաւոր յանձնախումբ մը։ Երէկուան ամփոփ տեղեկագիրը պատրաստուած է՝ այդ գումարներու տնօրինման յաջորդած շուրջ տարուան մը ընթացքին արձանագրուած արդիւնքը հանրային կարծիքի նկատառման յանձնելու համար։ Ստորեւ նոյնութեամբ կը հրատարակենք Արէտ Չիչէքէքէրի կողմէ ընթերցուած տեղեկագրի թրքերէն բնագիրը։

BEYKOZ ARSA KOMİSYONU 1. YIL FAALİYETLERİ

Beykoz Vakfı'nın mezarlık arazisini toplum yararına değerlendirmek amacıyla bilindiği gibi Patrikhane bünyesinde Hovagim 1461 Vakfı kurulmuştu. 2016 yılı sonlarında, Hovagim 1461 Vakfı'nın yasal olarak bu amaca uygun olmadığı anlaşılınca 12 Aralık 2016 tarihli VADİP toplantısında, söz konusu arazi ile ilgili işlerin cemaat içerisinde oluşturulacak bir komisyonun danışmanlığı ile yürütülmesi konusunda fikir birliğine varıldı. 2017 yılı başından itibaren yürütülen istişareler sonucunda, Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahag Maşalyan başkanlığında, o tarihte Vakıflar Genel Meclisi Azınlık Temsilciliği görevini de yürüten Surp Haç Tıbrevank Vakfı Başkanı Prof. Dr. Toros Alcan, VADİP Genel sekreteri ve Gedikpaşa Surp Hovhannes Kilisesi Vakfı Başkanı Harutyun Şanlı, Kumkapı Surp Asdvadzadzin Kilisesi Vakfı Başkanı Hrant Moskofyan, Samatya Surp Kevork Kilisesi Vakfı eski başkanı Vartan Marancıoğlu, Feriköy Surp Vartanants Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Manuk Kalaycıyan, Uluslararası Vergi Denetmeni Arek Ferahyan'ın katılımı ile söz konusu komisyon oluşturuldu. Komisyona Vakıf Yönetimi'ni temsilen Başkan Varujan Mağakyan ve Yönetim Kurulu üyesi Aret Çiçekeker katıldılar. Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı'nın görevlendireceği bir üye için de kontenjan ayrıldı. Cemaatin en önemli kurumlarını temsil eden ve yetkin kişilerden oluşması amaçlanarak kurulan komisyon 26 Temmuz 2017 tarihinde Patrikhane'de toplanarak görevine başladı. Vakıf Yönetim Kurulu ile düzenli olarak bir araya gelen komisyonun henüz 1 yılını doldurmadan tamamladığı önemli hizmetlerden bir kısmını şu şekilde sayabiliriz:

- 2 kamulaştırma davası ile ilgili yüksek bulunan %20 komisyon ücretlerinin birinin %14 diğerinin %8'e, böylece ortalamada %11'e düşürülmesi

- Vakfın daha önce Hovagim 1461 ve avukatla arsa ile ilgili yapmış olduğu sözleşmelerin feshedilmesi, arsa tapusu üzerindeki şerhin kaldırılması

- Arsa ile ilgili tüm gelirlerin gelecekte de tüm cemaatin yararına kullanılabilmesi için bir taahhütname hazırlanması

- Elde edilen kamulaştırma gelirlerinin en uygun finansal araçlarla değerlendirilmesi

- Devam eden davalar ve arsanın imar durumu gibi hukuki konuların takibi

Sayılan hizmetler içerisinde bahsedilen bazı konularla ilgili aşağıdaki şekilde daha detaylı bilgiler vermek isteriz:

MEZARLIK ARAZİSİ VE KAMULAŞTIRMA DAVALARI

Vakfın söz konusu arazisi Beykoz'da bulunup toplamı 34 bin metrekaredir. Üzerinde biri Milli Eğitim Bakanlığı diğeri Belediye ile ilgili olmak üzere iki adet kamulaştırma davası bulunmaktadır. Bu davalar neticesinde arsa toplam 28 bin metrekareye düşecektir. Kamulaştırma davalarının ikisi de lehimize sonuçlanmış olup ilk davanın bedeli olan 20.620.410 TL ödenmiş ve kamulaştırma tamamlanmıştır. İkinci dava ile ilgili tutarın da bu yıl içerisinde ödenmesi beklenmektedir.

TAAHHÜTNAME

Hovagim 1461 Vakfı ile olan sözleşmenin feshi neticesinde, vakıf bünyesinde kalacak gelirlerin cemaat yararına kullanılması fikri ortaya çıkmış ve bunun için en uygun yol olarak vakıf yönetim kurulu tarafından bir taahhütname hazırlanması fikri kabul edilmiştir. Bu taahhütnameye göre, vakıf yönetimi arsa ile ilgili kazanılmış veya kazanılacak olan her türlü finansal gelirin (ana paranın korunması amacıyla) %40'ını, alınacak mülkler veya arsanın değerlendirilmesi neticesi oluşacak kira ve benzeri her türlü gelirin ise %90'ını, her yıl cemaat kurumlarına bağış olarak ödeyeceğini ifade etmiştir. Taahhütname'de detaylı olarak belirtildiği şekliyle, dağıtılacak gelirin

%33'ü Patrikhane'ye

%40'ı okulu olan cemaat vakıflarına

%10'u Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı'na

%7'si cemaatin her türlü sosyal ve kültürel faaliyetlerine ayrılacak,

Kalan %10'u Beykoz Vakfı yönetiminin belirleyeceği şekilde kullanılacaktır.

Taahhütname'de konu ile ilgili tüm detaylar profesyonel destek alınarak düzenlenmiş ve noter tarafından onaylanarak vakıf karar defterine geçirilmiştir. 2018 yılı sonunda, o tarihe kadar elde edilen giderlerin ve yapılan yardımların bir muhasebesi yapılarak, 2019 yılından itibaren taahhütname'nin uygulamasına geçilecektir.

KAMULAŞTIRMA BEDELLERİNİN KULLANIMI

Birinci kamulaştırma davası sonucu vakfımıza 19.07.2017 tarihinde gelen 20.620.410 TL, ilk ay Vakıflar Bankası vadeli hesabında kalmış, daha sonraki dönemde komisyonun yaptığı görüşmeler neticesinde en uygun faiz oranlarını veren Denizbank hesaplarında değerlendirilmiştir. Bugüne kadar elde edilmiş faizlerin ortalaması %14.5 olup 31.08.2018 tarihinde dolacak vade sonunda yaklaşık 2.990.000 TL faiz geliri elde edilecektir. Bu süre içerisinde elde edilen gelirlerin 809.000 TL'sinin başta okullar olmak üzere bağışlar için, 236.000 TL'sinin Beykoz Vakfı'nın tamirat ve genel giderleri için, 100.000 TL'sinin diğer ödeme ve giderler için kullanılması öngörülmüş olup, 31.08.2018 tarihine kadar farklı bir yatırım yapılmadığı taktirde, söz konusu bedel yaklaşık 22.464.000 TL'ye yükselmiş olacaktır.

Bu süreçte, mülk fiyatlarının düştüğü görüldüğünden, uygun zamanı beklemek açısından vakfın kazanımları vadeli hesaplarda değerlendirilmiş olup, uygun fiyatlı ve garantili kira getirisi olan bir mülk alabilmek için çalışmalar sürmektedir.

OKULLARA YAPILAN YARDIMLAR

Kurulmuş olan komisyon ve vakıf yönetimi, okullarımızı toplumun en önemli kurumları olarak görmekte olup yapılacak bağışlarda her zaman önceliği buraya vermeyi düşünmektedirler. 2017-2018 eğitim yılı başında henüz taahhütname hazır olmadığı için eğitim kurumlarına takdiren 772.000 TL yardımda bulunulmasına karar verilmiştir. Bu tutarların ilk yarısı 24.04.2018 tarihinde, kalan yarısı ise 20.07.2018 tarihinde ödenecektir.

Komisyonda yapılan görüşmelerde, toplam yardım tutarının dağıtımı için matematiksel hesaplamalar neticesinde ortaya çıkacak objektif bir yöntem bulunması konusunda görüş birliğine varılmış olup, elde edilen veriler neticesi yapılmış olan hesaplama ile toplam yardım tutarı bütçe açığı verilen okullarımıza bölüştürülmüştür. Elbette, bu hesaplamada elde edilmiş verilerin eksikliğinden kaynaklanan yanlışlar olması mümkündür. Ancak, kullanılan yöntem, komisyonun konuya yaklaşımını göstermesi açısından önemlidir. Önümüzdeki yıllarda, ilgili vakıfların vereceği desteklerle daha sağlıklı verilere dayanan bir bölüşüm sisteminin geliştirileceği inancındayız.

SONUÇ olarak, Beykoz Vakfı Yönetim Kurulu ve Arsa Komisyonu yapılmış olan bir yıllık çalışmaların neticelerinden memnun olup, gelecek Vakıf Yönetim seçimlerinde yeni bir yönetim kurulu oluşturulana kadar, vakfın söz konusu arsası ile ilgili işleri birlikte yürütmek konusunda kararlıdırlar. Taahhütnamenin takibi ve uygulanması, devam eden davaların takibi, vakfa gelmiş ve gelecek tutarların uygun şekilde değerlendirilmesi, vakfa uygun mülk alımı ve arsa ile ilgili diğer her türlü konunun çalışmaları, cemaatin diğer kurumları ile uyum ve işbirliği içerisinde, objektif, şeffaf, cemaat içi politikadan uzak olarak arsa komisyonu tarafından sürdürülecektir.

Saygılarımızla,
BEYKOZ ARSA KOMİSYONU

Երեքշաբթի, Մայիս 22, 2018